Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ο επισκέπτης της Αθήνας έχει την εξαιρετική τύχη να μπορεί να δει τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης σε έναν ευχάριστο περίπατο. Ο καλύτερος τρόπος να περιπλανηθεί κάποιος στη μακραίωνη ιστορία της πόλης των Αθηνών είναι να ακολουθήσει τα πλακόστρωτα μονοπάτια που δημιουργήθηκαν με την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, ένα έργο που κυριολεκτικά μεταμόρφωσε την ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους σε συναρπαστική εμπειρία.
Ο επισκέπτης βαδίζει σε δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, ανάμεσα σε δέντρα, δίπλα σε συντηρημένα μνημεία και αναπαλαιωμένα νεοκλασικά σπίτια, πλάι στα σημαντικότερα αρχαία μνημεία, σε ένα «αρχαιολογικό πάρκο» μήκους τριών χιλιομέτρων, το οποίο περιβάλλουν οι οδοί Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Αδριανού, Ερμού και Βασιλίσσης Όλγας.
Νοτιοανατολικά των αρχαιολογικών χώρων της Ακρόπολης βρίσκονται ενδιαφέρουσες γειτονιές και αξιοθέατα, όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, η περιοχή Μακρυγιάννη και το Κουκάκι, ενώ στα βορειοδυτικά εκτείνεται η γραφική Πλάκα.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδρομή από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον πεζόδρομο που αρχίζει ακριβώς απέναντι από την Πύλη του Αδριανού, και τον αρχαίο ναό του Ολυμπίου Διός, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του αρχαίου κόσμου. Η Διονυσίου Αεροπαγίτου είναι ίσως ο πιο όμορφος πεζόδρομος της Αθήνας, μια πλακόστρωτη οδός γεμάτη νεοκλασικά κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ανακαινισθεί.

Επίσης, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής της Ακρόπολης είναι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, στη συμβολή των οδών Διον. Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη. Μπορείτε, επίσης, να δείτε το Ωδείον του Ηρώδου του Αττικού και το Θέατρο του Διονύσου, το αρχαιότερο από τα γνωστά θέατρα του κόσμου, το θέατρο όπου γεννήθηκε το αρχαίο δράμα.
Ο δρόμος δεξιά από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανεβαίνει στην Ακρόπολη, όπου βρίσκεται ο Παρθενώνας, το πιο γνωστό μνημείο-σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, το Ερεχθείο, του οποίου η οροφή στηρίζεται σε έξι εντυπωσιακά αγάλματα γυναικών, τις Καρυάτιδες και άλλα μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας.
Από την Ακρόπολη θα κατηφορίσετε προς την Πλάκα, με τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές τους στολισμένες με λουλούδια. Η περιοχή της Πλάκας είναι ιδανική για περπάτημα, καθώς στο μεγαλύτερο τμήμα της απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Προχωρώντας δυτικά θα συναντήσετε το Μοναστηράκι, ένα πολύχρωμο παζάρι που θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη που έχει λίγο χρόνο να διαθέσει για να ανακαλύψει αντίκες, παλιούς δίσκους βινυλίου, ρούχα και κοσμήματα, δώρα και κάθε λογής αντικείμενα.

Αφήνοντας πίσω το Μοναστηράκι μπαίνετε στην γειτονιά του Ψυρρή, που θυμίζει την Αθήνα του 1950. Η κίνηση επικεντρώνεται στις πλατείες Ηρώων, Αγίων Αναργύρων και Αγίων Ασωμάτων, όπου υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και μπαράκια. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί πολλοί καλλιτέχνες, ενώ λειτουργούν και πολλές αξιόλογες θεατρικές σκηνές.
Η γειτονιά του Ψυρρή τελειώνει στην οδό Πειραιώς, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σημαντικά. Παλαιά βιομηχανικά κτίρια ανακαινίστηκαν και διαμορφώθηκαν σε χώρους τέχνης, σε πολυτελή εστιατόρια και μπαράκια με μετα-βιομηχανική διακόσμηση.
Αξίζει να κάνετε μια στάση στη Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, και στα κτίρια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» και «Θόλος». Απέναντι από το Γκάζι και προς την Ακρόπολη εκτείνεται η περιοχή του Κεραμεικού, με τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας νεκρόπολης της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου