Επτά δράσεις για την πάταξη του παρεμπορίου και της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας συζητήθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη που βασίζεται σε ειδικό πόρισμα εμπειρογνωμόνων. Το περιεχόμενο του πορίσματος είχε αποκαλύψει το «Βήμα» στις 15 Ιουλίου και καλύπτει όλο το φάσμα των προβλημάτων που διαπιστώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως οι παράνομες δραστηριότητες μεταναστών, η διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, οι άστεγοι κτλ.
Ειδικότερα περιλαμβάνονται στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, σε ποια ακριβώς σημεία της πρωτεύουσας εντοπίζονται τα προβλήματα καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί εξέφρασαν τις απόψεις τους, ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση για το αν θα συσταθεί κάποια ειδική επιτροπή ή αν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο τη διαχείριση των συγκεκριμένων δράσεων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε χρήσιμο το σχέδιο δράσεων και προσέθεσε ότι έτσι θα πρέπει να δουν και τον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να υπάρχει συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και κοινωνίας των πολιτών.
Στο πόρισμα μεταξύ άλλων προτείνεται:
Για το παρεμπόριο, η καταγραφή από την ΕΛ.ΑΣ. ή τη Δημοτική Αστυνομία του αριθμού των μικροπωλητών και η ενίσχυση ελέγχων στα κινεζικά καταστήματα.
Για τους μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει εισήγηση για συνεργασία αλλοδαπών με τη ΣΔΟΕ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον εντοπισμό ελλήνων ιδιοκτητών, στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο, που ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς δίχως τις νόμιμες διαδικασίες ενώ προτείνεται η δημιουργία Σώματος ήπιας καταστολής σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους αλλοδαπούς.
Για τα ναρκωτικά υπάρχει πρόταση για μεταφορά/μετεγκατάσταση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία.
Για τους αστέγους και τους απόρους προτείνεται η εφαρμογή του μοντέλου one-euro job της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην Πρόνοια τούς δίδεται η δυνατότητα εργασίας σε δήμους (π.χ. οδοκαθαριστές) για την οποία κερδίζουν ένα ή δύο ευρώ την ώρα, δίχως όμως να χάσουν το επίδομα Πρόνοιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου